Szalmatercs Község Önkormányzata

Üdvözöljük községünkben!

Szalmatercs község a 22-es főútvonal mentén, a Cserhát hegység észak-keleti részén a Ménes-patak völgyében helyezkedik el.

A földrajztudomány szerinti pontos tájföldrajzi beosztása az Észak-magyarországi-középhegység nagytáj, Cserhátvidék középtáj, Karancsság kistájaként tartja számon ezt a vidéket. Domborzati képét a Cserhátra oly jellemző lankás dombsorok határozzák meg.


A falu "északi" része talaj- szerkezete miatt inkább a gyepes, erdős terület, míg "déli" részét a kedvezőtlen adottságú mezőgazdasági terület teszi ki.

Erdeiben a legfontosabb fafajták a csertölgy, a fehér akác, a kocsánytalan tölgy, a fehér fűz és a gyertyán. Nagyvadakban és apróvadakban gazdag e vidék. Környékének néhány jellemző és ritka madarai a búbos banka, a házi rozsdafarkú, a balkáni fakopáncs, a szajkó és a barázdabillegető.


A településnek a környező városokkal közúton közvetlen kapcsolata van. Szécsénytől 12 km, Salgótarjántól 22 km, míg Balassagyarmattól 36 km-re fekszik. Az óránkénti autóbusz járatokkal Salgótarján 30-40 perc, míg Balassagyarmat 40-50 perc alatt közelíthető meg, de Budapesttel is közvetlen járat köti össze.
Az oldalon található tartalom Szalmatercs Község Önkormányzata tulajdonát képezi. | webDesign